All Posts (14)

Sort by

10601943681?profile=RESIZE_180x180

 

Arta de a gândi ține de descifrarea logicilor naturii. S-au încercat în timp mai multe logici: binară, tetravalentă (quantum computing), fuzzy, etc. dar nici una nu se apropie suficient de logica naturii. Încercarea de apropiere pe logica trivalentă o puteți aprecia singuri. Orice sistem de gândire nou se însușește cu dificultate deoarece creierul antrenat în altă logică nu are capacități antrenate să proceseze. De aceea este necesar, cel puțin la început, să analizați cu multă răbdare informația... Să observați modul organic, structural și dinamic, corelat totodată cu patternurile de evoluție și manifestare, în care aceasta se compune, se manifestă, se transformă și evoluează. Să fiți veșnic curioși de a curge cu fluxul firesc al vieții și al existenței și, totodată, de a înțelece cu sensibilitate, atenție, delicatețe și folosind o gândire calitativă, corelativă, interdependentă și multilaterală, în continuă dezvoltată...

 

 


Citește mai mult despre acest subiect:

Alfabetul Artei de a Gândi - Limbajul Universal.pdf


Evoluția Umanității.pdf

 

Dacă dorești să înțelegi mai bine această metodă sau să înveți modul în care poți lucra cu ea, trimite-ne un e-mail la office@invata-sa-zbori.ro .

Read more…

Mari pedagogi ai acestei lumi au sesizat că ceva este profund în neregulă cu sistemul educațional: pare să fie gândit să aibă orice altceva ca prioritate, numai educația nu.

Dar ce înseamnă școlarizare? Și ce înseamnă educație? Cum a apărut ideea de școlarizare în masă, forțată? Care este scopul declarat și scopul adevărat al școlilor publice?

ȘCOLARIZAREA este un proces formal, instituționalizat, prin care se pretinde că se transmite cea mai consistentă și mai relevantă parte aeducației.
EDUCAȚIA este un proces firesc, omniprezent, de îmbunătățire a sinelui și care poate include etape formalizate sau instituționalizate.

Ca să știm ce avem de făcut, trebuie mai întâi să înțelegem realist ce se întâmplă. Fără panică, fără smintire, fără alegeri radicale, fără avânt disperat de a dărâma revoluționar sau de a condamna.

 

 

 

 

Episodul 1: ȘCOLARIZAREA, GROPARUL EDUCAȚIEI - Cristela GEORGESCU 

 

 

Acest serial: 1. Prezintă date, nu caută vinovați. 2. Pune la dispoziție informații cu care părinții interesați să poată alege (în cunoștință de cauză) cea mai bună variantă de educație pentru copil și familie. 3. NU promovează ideea abandonului educației sau a unicei soluții corecte (oricare ar fi aceasta), avem o mulțime de alegeri pentru modul în care ne creștem copiii.

 

Episodul 2: MINȚI CARE VOR SĂ CONTROLEZE MINȚI - Cristela GEORGESCU

 

 

Discutăm despre absurditățile sistemului de învățământ obligatoriu monopol de stat, căci reforma autentică a acestui sistem înseamnă în primul rând eliminarea acestor absurdități.

Discutăm despre obișnuințele fatale deprinse de copii în școală sub pretextul că ea este una și același lucru cu educația, despre cum monopolul de stat al învățământului obligatoriu a fost intenționat să înstrăineze SUBTIL copiii de familie, de comunitate, de tradiție, de cultură, de credință, de timpul liber cu ei înșiși. De ce, cum și care sunt efectele?

Dacă înstrăinezi copiii de ei înșiși nu vor mai putea găsi putere în interiorul lor. Dacă îi înstrăinezi și de restul celor enumerate mai sus, îi lipsești de sprijin exterior trainic. O societate cu asemenea cetățeni, lipsiți de sprijin și care nu înțeleg rostul și sensul existenței, este o un electorat inofensiv, o fortă de muncă obedientă și slugarnică, o masă amorfă de consumiști și care se va conforma voinței statului și a conducerii politice.

 

Preluate de pe canalul oficial de YouTube: Cristela GEORGESCU - Împuterniciri

 

 

ÎNSCRIERI LA ATELIERELE PE CARE LE SUSȚINE ONLINE (https://cristelageorgescu.ro/ateliere/) prin organizatorul și coordonarolul lor, Alexa Event (https://alexaevent.ro/)

RESURSE MENȚIONATE ÎN EMISIUNI:
1. Cărțile lui John Taylor Gatto traduse în limba română la Editura Anacronic: ”Cum suntem imbecilizați” și ”Arme de instrucție în masă”. Neapărat verificați colecția lor de carte pentru copii.
2. Despre Arno Stern și Jocul Picturii: https://hrana-vie.blogspot.com/2015/0...
3. Cartea lui Gerald Hüther, neurobiolog: ”Was wir sind und was wir sein könnten: Ein neurobiologischer Mutmacher” (nu am găsit cartea decât în germană)
4. Despre Prof. Univ. Marcel Căpraru: https://cristelageorgescu.ro/profesor...
5. Articole despre educație și școlarizare: https://cristelageorgescu.ro/despre/s...

6. Cartea ”Deschooling Society” de Ivan Illich
7. Cartea ”Tată bogat, tată sărac” de Robert Kiyosaki. Urmăriți-l, că nimeni nu v-a învățat despre bani în școală:
https://youtu.be/Pf3r5qlTSYk
8. Eseul ”Nimeni nu -sa născut adult. Învățământul obligatoriu” de Prof. Univ. Marcel Căpraru
9. Articol despre competiția falsă din școală:
https://cristelageorgescu.ro/competit...
10. Articol despre școala fără premii:
https://cristelageorgescu.ro/fi-sau-n...
11. Film artistic despre școala democratică (tradus):
https://youtu.be/DgxeJY2Lna4

O GĂSIȚI PE CRISTELA ȘI AICI:
1. Site:
https://cristelageorgescu.ro/
2. MeWe:
https://mewe.com/i/cristelageorgescu
3. Patreon:
https://www.patreon.com/cristelageorg...

Read more…

Continuă să Zbori...

Muzica si text: Paula Redes Voci aditionale: Lydia Moldovan Chitara acustica: Cristian Vesa Chitara electrica: Petre Lucaci Clapa: Beniamin Puscas Bass: Cristian Vesa Tobe: James Lumley Productie video: David Ardelean https://www.facebook.com/DavinArte/ Actori: Cazacu Melany, Cazacu Philip, Cazacu Timothy Inregistrare: Infinity Sound Mix/Master: Calin Ciupe Album cover: Zsolt Libus Design: Elis Biro --------------------------------------------------------------------------------

Fly on, fly on
Forget about the night and wind
You’re more precious than the birds that sing

Fly under the shadow of God
Nothing is holding you back
Uuuhuu, so fly on

Spread your wings, spread your wings
Forget about the raging sea
There’s much more to life than what you see

You’re a story that was written
Long before you knew the sky
Don’t lose hope and don’t get heavy
Because you born to fly.

Read more…

Despre educația de excelență născută din pasiune și trăirea deplină a Dorinței Inimii..., educarea corectă și completă a potențialelor, sustenabilitate, principii trăite pe viu, reziliență și vise devenite realitate! Despre cum se construieste un lucru / destin bine făcut cu adevărat, care trebuie prețuit și trăit clipă de clipă pentrut că “niciodată nu se poate ști cu certitudine până când va dura...” 😉

Un documentar a cărui veridicitate și autenticitate v-o garantez (este facut în Academia de Dans Zurich (taZ Akademie Zurich) unde am acut șansa să îi văd cum lucrează și se pregătesc cei apăruți în film - elevi și profesori - pe care îi cunosc personal si pe care i-am vazut cu ochii mei la “lucru”).

De Ziua internațională a Dansului (29.04.2020)vom organizam o proiecție online gratuită a întregului film.

 

Vizionați trailerul aici: 

The Making of a Dream, by Daniela Ambrosoli/TRAILER from Daniela Ambrosoli on Vimeo.

 

Neither should you miss the opportunity

to pose your questions to Daniela Ambrosoli,

the director of the documentary. She will be

attending a Q&A at the facebook page of 

Taskovski Film on29th April 2020 from 

7–8 pm (CET). Link to the facebook page 

of Taskovski Films: 

https://www.facebook.com/TaskovskiFilms/?ref=ts

 

Read more…

Pentru toti cei interesati, cadrul legislativ al suspendarii activitatii scolilor din urmatoarea perioada si alte demersuri publice obligatorii:

Hotarare nr. 6 Pandemie Coronavirus 2020.pdf (click si descarca)

Raport UNESCO: 300 de milioane de copii nu merg la școală din cauza epidemiei de coronavirus

Organizația Națiunilor Unite care monitorizează educația la nivel global spune că numărul copiilor care lipsesc de la școală la nivel mondial este fără precedent.

Începând de miercuri, 13 țări, inclusiv China, Italia și Japonia, au închis școlile la nivel național în efortul de a opri răspândirea virusului. Acest lucru afectează aproape 290 de milioane de elevi, a declarat UNESCO.

Cel puțin zece țări au școli închise la nivel local, dar dacă închiderile vor fi extinse la nivel național, UNESCO a spus că alte 180 de milioane de elevi nu vor merge la școală. Raportul UNESCO nu a inclus India, care a decis joi închiderea școlilor primare din New Delhi până în aprilie.

O mare parte dintre elevi provin din China, de unde a apărut epidemia. În toată țara, inclusiv în regiunile Hong Kong și Macao, peste 233 de milioane de studenți lipsesc de la școală din cauza virusului. Urmează Japonia, care are aproape 16,5 milioane de elevi.

O serie de școli din Statele Unite și-au anulat cursurile asupra coronavirusului, mulți pregătindu-se pentru o posibilă epidemie.

UNESCO va organiza o întâlnire de urgență pe 10 martie cu privire la închiderile școlilor din cauza coronavirusului. Agenția a spus că sprijină implementarea de programe și platforme de învățare la distanță, pe scară largă.

Sursa: CNBC via Digi24

Read more…
De la an la an am crescut și ne-am deschis tot mai mult către nevoile spefcifice și sustinerea profesorilor și părinților care au dorința veritabilă de a schimba ceva în sistemul de învățământ din România. Am reușit lucrul acesta și datorită susținerii voastre, pentru care vă foarte mulțumim!!!
 
Anul acesta, în plus față de bursele oferite la formările noastre obișnuite, ne dorim:
 
- să organizăm și niște programe de mentoring și susținere a profesorilor care se implică activ pe direcția schimbării paradigmei de gândire și practicilor din sistemul de învățământ de stat din România, la care să poată participa în mod gratuit.
- să oferim, în continuare în mod gratuit, unele formări online cu domnul profesor Florian Colceag (precum Ecologia Informației la care în prezent avem peste 100 de cursanți).
- să diversificăm oferta de activități și programe educaționale specifice.
- să publicăm câteva ghiduri de bune practici pe care să le distribuim în școli profesorilor în mod gratuit.
- să putem oferi tot mai multe burse pentru participare la formările noastre profesorilor care au nevoie de ele și nu își pot permite acoperirea costurilor de funcționare necesare organizării cursurilor.
 
Pentru aceasta, avem nevoie de susținerea voastră, în continuare, atât pentru diseminarea infromației cât și financiară (în limita posibilităților fiecaruia) prin virarea a 3,5% din impozitul vostru anual (pe care altfel l-ați plăti la stat). Puteți face lucrul acesta prin completarea formularului tip 230 anexat și depunerea acestuia (în original) la organul fiscal în a cărui rază teritorială aveți
domiciliul și plătiți anual taxele și impozitele, înainte de 15 martie 2020.
Vă mulțumim și vă vom ține la curent cu evoluția programelor și proiectelor noastre!
 
Echipa Învață să Zbori
Read more…

Echipa Învață să Zbori vă urează

LA MULTI ANI!

SARBATORI FERICITE

și

Fie ca ANUL NOU să vă aducă multe Bucurii, Împliniri, Claritate, Încredere, Curaj și Dezvoltarea Sustenabilă pe care ne-o dorim cu toții (atât în plan profesional și social căt și în plan personal și în sânul familiei)!... 

Read more…

Ziua Internațională Fibonacci...

Celebram ziua internationala Fibonacci, reconectandu-ne, constient si asumat, cu Dorinta Inimii, aici si acum, cu ajutorul Mandalelor de Lumină, modelarii matematice fractale, Luminii (interioare ai exterioare) si a altor instrumente minunate si transformatoare...

3738335984?profile=RESIZE_710x3738336372?profile=RESIZE_710x3738337103?profile=RESIZE_710x3738337756?profile=RESIZE_710x3738338203?profile=RESIZE_710x3738334828?profile=RESIZE_710x

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3738345666?profile=RESIZE_710x3738346109?profile=RESIZE_710x3740792160?profile=RESIZE_710x

Read more…

Ne unim pentru Educație?

Acum cateva luni, Ministerul Educației a pus în dezbatere publică o nouă viziune pe educație, profund inspirată de reforma finlandeză. Autorii nu sunt membrii vreunui partid. Viziunea a fost mai degrabă criticată, nicidecum dezbătută în mod constructiv. La momentul respectiv am apreciat viziunea (redactată de tehnocrați apolitici), dar am spus răspicat că un partid ca PSD nu va implementa niciodată o viziune reformatoare pentru că interesele lui nu coincid cu creșterea standardului educațional în România. Totuși, reforma învățământului nu poate pleca decât de la o proiecție pe termen lung a arhitecturii educației, cu consecințe în modificări legislative coerente și unitare. Cârpelile care satisfac diverși actori ai sistemului și lasă mereu dezvoltarea copilului pe dinafară trebuie să înceteze.
Read more…

Sase specialisti britanici in educatie timpurie, recunoscuti pentru contributia la performanta unor institutii de invatamant prestigioase, din intreaga lume, vor oferi, timp de trei zile training gratuit educatorilor din tara noastra. Evenimentul va avea loc in perioada 6-8 noiembrie.

Astfel, in intervalul 6-8 noiembrie, la Camera de Comert si Industrie a Romaniei, va avea loc cea de-a VI-a editie a Conferintei de Educatie Timpurie. Evenimentul organizat de Fundatia Acorns, prin divizia de training First7 – Parents & Educators Coaching, se adreseaza educatorilor, invatatorilor. psihologilor, pedagogilor, ingrijitorilor si asistentilor medicali din crese, gradinite si scoli, precum si coordonatorilor responsabili cu intocmirea planificarilor pentru activitatile educationale ale copiilor cu varste intre 0 si 10 ani.

Accesul este GRATUIT pentru personalul din sistemul public de invatamant prescolar si primar.

Tema ”Tehnologie si dezvoltarea inteligentei matematice” va fi abordata pe parcursul celor 3 zile de evenimentde . Din sesiunile de training, cadrele didactice vor putea intelege mai bine nevoile de educatie ale generatiilor actuale, isi vor putea insusi strategii si seturi de activitati usor de aplicat la clasa, iar abordarea interactiva le va trezi entuziasmul si dorinta de autodepasire, atat pe plan profesional, cat si personal.

Cei 6 experti in educatie timpurie prezenti la Conferinta de Educatie Timpurie sunt:

Helen Battelley este consultant, antrenor, autor si speaker de renume international in domeniul dezvoltarii fizice si miscarii in educatia timpurie si primara. In cadrul conferintei de anul acesta, Helen va prezenta un seminar practic numit Maths Movers - cum sa inspiri invatarea matematicii folosind miscarea.

Martin Bailey este specialist in educatie prin tehnologie si organizeaza ateliere pentru copii si sesiuni de formare a personalului din invatamant, cu scopul de a „aduce curricula la viata” prin utilizarea inovatiei. In sesiunea sa, va impartasi o gama larga de activitati prin care copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 10 ani pot invata usor concepte legate de tehnologia informatiei si a comunicatiilor.

Anita Curtis este trainer si planificator calificat in domeniul educatiei timpurii. Energia si pasiunea cu care lucreaza au facut ca sesiunile ei sa fie recunoscute pe plan international. In cadrul Conferintei de Educatie Timpurie, Anita va impartasi un set de idei, strategii si solutii practice pentru a face matematica magica.

Will Hussey este unul dintre cel mai bine vanduti autori si vorbitori din domeniul educatiei.Specialistul in educatie considera ca rolul educatorilor este de a stimula aspiratiile copiilor, talentele si pasiunile lor. In cadrul sesiunii de la Bucuresti, Will va incuraja gandirea creativa a educatorilor prin activitati fizice si spirit de aventura, pentru a crea un act educational performant si placut.

Ali McClure este autor, profesor-instructor, consultant in educatia timpurie, coordonator educational pentru copiii cu nevoi speciale si mama a trei baieti adolescenti. In cadrul Conferintei de Educatie Timpurie, Ali va prezenta conceptul de Sticky Maths - invatarea care se lipeste si va oferi exemple de activitati practice care fac matematica memorabila si semnificativa.

Pamela Mundy este consultant, speaker, autor reputat in domeniul educatiei timpurii si colaboreaza in calitate de expert international cu numeroase organizatii internationale. In viziunea acesteia, rolul scolilor este de a le asigura copiilor un mediu fara bariere, iar sesiunea sa va fi concentrata pe dezvoltarea abilitatilor de gandire creativa si pe invatare bazata pe cercetare si testare.

Dupa ce editiile anterioare au abordat subiecte precum: educatia pozitiva, inteligenta emotionala sau impactul mediului in procesul educational, prin tema de anul acesta, organizatorii isi propun sa completeze pregatirea cadrelor didactice pentru formarea unor generatii ce vor cunoaste succesul, atat pe plan profesional, cat si personal.

Anul acesta, pentru prima data, Conferinta de Educatie Timpurie se organizeaza si intr-un oras din afara Bucurestiului, la Suceava, pe 9 noiembrie. Cu sprijinul Casei Corpului Didactic Suceava, al Inspectoratului Scolar Suceava si al Liceului Filadelfia va fi oferit training gratuit unui numar de peste 250 de educatori din regiune. Sesiunile vor fi sustinute de Anita Curtis si de Helen Battelley.

FIRST7 Parents & Educators Coaching este primul centru pentru educatie timpurie din Romania dedicat dezvoltarii armonioase a copilului si oferirii sprijinului corespunzator educatorilor, parintilor si celor implicati in procesul de crestere si educare a acestuia, de la nastere si pana la 10 ani.

 

Sursa articol: Wall-Street.ro

Sursa foto: shutterstock

Read more…

Joi, 24 octombrie 2019 a avut loc evenimentul care marchează finalizarea proiectului „Acces la educație incluzivă de calitate pentru copiii CES cu deficiențe auditive și vizuale (EDU-CES)”. În cadrul acestui eveniment echipa de proiect a prezentat cele 4 propuneri de politici publice alternative elaborate în cadrul proiectului și aflate încă, în curs de ajustare.

Mulțumim participanților pentru prezență și implicarea în discuția despre cum putem contribui la crearea unor școli mai incluzive.

Mulțumim pentru găzduire colegilor de la „Fundația Dreptul la Educație”.

__________________________________________________________________________

Propunerile principale ale Asociației Învață să Zbori, în cadrul dezbaterii publice, au fost (pe scurt) următoarele:

- Stimularea, promovarea și implementarea unui sistem de învățământ de calitate, în general, care să urmărească o abordare individualizată nevoilor și trăsăturilor specifice fiecărui copil în parte. Într-un astfel de context și nevoile educaționale speciale ale anumitor categorii de copii (CES) ar putea fi, cu mai mare ușurință și succes, realizate în cadrul unei clase din învățământul de masă.

- Scăderea numărului de copii dintr-o clasă, pentru ca profesorii și învățătorii să se poată ocupa efectiv de fiecare dintre aceștia în mod corespunzător.

- Legalizarea și reglementarea Homeschooling-ului, în sistemul de învățământ din România, pentru ca și acei copii cu CES, ai căror părinți ar prefera să opteze pentru o astfel de formă de școlarizare, (cu obligativitaea îndeplinirii anumitor condiții de calitate a actului eduațional și de socializare) să poată învăța în mod legitim și recunoscut de Ministerul Învățământului. Astfel sistemul ar putea totodată fi degrevat de un anumit procent de elevi cu cerințe educaționale speciale (nu neapărat dizabilitate).

- Schimbarea paradigmei de gândire cu privire la copiii cu cerințe educaționale speciale (CES) din paradigma dizabilității, în aceea a dublei-excepționalități și/sau supradotării (pe anumite direcții de abilitate, nerecunoscute și ne luate în considerare de sistemul clasic de învățământ).

- Flexibilizarea curriculumului național și birocrației impuse de sistem, astfel încât profesorii și învățătorii să aibă mai multă libertate de acțiune și abordare a procesului educațional (corelat cu punctele menționate mai sus)..

- Înlocuirea sistemelor de evaluare și notare cantitativă și formală cu unele de evaluare calitativă și reală, cu accent pe proiectele practice și de grup care conduc la utilizarea abilităților specifice fiecărui elev în parte, la cooperare și la rezultate practice clare și concrete ce pot fi evaluate calitativ. Acest punct are drept obiectiv concentrarea pe dezvoltarea de abilități și competențe reale ale elevilor, în schimbul notelor și diplomelor formale, într-un context de sistem educațional afectat puternic de analfabetismul funcțional al absolvenților.

- Oferirea de condiții reale pentru formarea, dezvoltarea și menținerea la niște standarde profesionale înalte a cadrelor didactice, atât în cadrul formării inițiale a acestora, cât și pe întreg parcursul desfășurării activității lor profesionale.

__________________________________________________________________________

• Titlul proiectului: „Acces la educație incluzivă de calitate pentru copiii CES cu deficiențe auditive și vizuale (EDU-CES)”
• Cod SMIS 112080
• Beneficiar: Asociația C4C - Communication for community
• Obiectivul/Scopul proiectului: Optimizarea proceselor decizionale ce vizează serviciile educaționale destinate copiilor cu cerințe educaționale special (CES) prin creșterea capacității organizațiilor neguvernamentale de a se implica în acțiuni de formulare și promovare de propuneri alternative la politicile publice initiate de Guvern. Dezvoltarea de rețele și parteneriate între societatea civilă și factorii instituționali în vederea derulării de activități de advocacy, pentru îmbunătățirea accesului la educație pentru copiii CES cu deficiențe senzoriale.
• Data de începere și perioada de implementare a proiectului:
aprilie 2018 – octombrie 2019
• Obiectivele specifice și rezultatele proiectului:
- 45 reprezentanți ai C4C și ai altor ONG-uri instruiți în domeniul elaborării și monitorizăriipoliticilor publice și în activități de advocacy;
- o analiză privind accesibilitatea și calitatea serviciilor educaționale furnizate în România copiilorcu dizabilități de tip vizual și/sau auditiv;
- un studiu comparativ privind politicile publice existente în statele europene;
- 4 propuneri de politici publice alternative elaborate și promovate;
- rețeaua EDU-CES, destinată promovării accesului la educație de calitate și fără bariere pentru copii cu cerințe educaționale speciale (din care fac parte 50 organizații membre);
- 8 consultări regionale de elaborare a propunerilor de politici publice alternative organizate cuparticiparea reprezentanților ONG-urilor și ai instituțiilor competente;
- un eveniment național de promovare a propunerilor de politici publice alternative organizat lanivel central cu participarea reprezentanților ONG-urilor și ale instituțiilor competente;
- 3 propuneri de politici publice alternative, acceptate la nivelul Ministerul Educației Naționale și/sau al Parlamentului.
• Valoarea proiectului: 693.255,50 lei din care 679.390,39 lei finanțare nerabursabilă U.E.
• Proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020

Mai multe detalii despre proiect pe: http://www.c4c.ro/…/acces-la-educatie-incluziva-de-calitat…/

Mulțumim, Asociaţia C4C - Communication for Community pentru invitație, îi felicităm pentru inițiativă și dorim mult succes în continuare proiectului!!!

3684214090?profile=RESIZE_710x3684215641?profile=RESIZE_710x3684214640?profile=RESIZE_710x3684230850?profile=RESIZE_710x3684217219?profile=RESIZE_710x3684232295?profile=RESIZE_710x3684236161?profile=RESIZE_710x3684233599?profile=RESIZE_710x3684236622?profile=RESIZE_710x

Read more…
“Cât progres se datorează creșterii și dezvoltării naturale? Cât progres vine odată cu programul educațional al școlii?”, scrie Oana Moraru, pedagog și fondator de școală privată, într-un text în care avertizează că școala românească este un “sistem nemonitorizat și necontrolat de funcții de feed-back”.

Se dau la Capacitate subiecte din ce în ce mai simple nu pentru că am ajuns proști cu toții, ci pentru că nu ai pe ce construi din spate. Doar mimetic. Copiii vin din clasele din urmă cu decalaje deja cronicizate“, susține aceasta.

Textul Oanei Moraru, publicat pe contul său de Facebook:

“Știu că suntem toți la treabă în clase și că, într-o măsură sau alta, toți muncim, tragem, obosim.

Rareori însă – într-un sistem nemonitorizat și necontrolat de funcții de feed-back – munca asta la clasă are și caracter trasformațional, cuantificabil. Nu știm ce progrese fac în școli copiii noștri. Cât progres se datorează creșterii și dezvoltării naturale? Cât progres vine odată cu programul educațional al școlii? Câtă creștere din mediile informale, online sau academice plătite, prin meditații acasă?

Din ce văd eu, este așa:

  • 1. Copiii care intră în grădinițe și clase primare cu probleme de atenție, vocabular sărac, coordonare motrică fină și grosieră slabe, logică dezorganizată, ies din școli și grădinițe tot cu probleme de atenție, tot cu decalaje în limbaj, cu stângăcii motrice, cu pași logici incipienți în gândire.

Ce intră slab iese slab. Ce intră de top iese de top. Ce intră cu mari dificultăți iese și mai etichetat, învinovățit, rușinat. Cu ceva excepții și pedagogi cu har care nu au însă impact generalizat pe media copiilor dintr-o comunitate sau alta. Și nici putere de a-și propaga bunele practici către ceilalți profesori.

  • 2. Copiii care intră la gimnaziu cu probleme de scriere corectă ajung să termine bacalaureatul tot cu probleme de scriere. Cei care citesc mecanic după ciclul primar nu mai sunt niciodată învățați să lucreze cu textul. Rareori profesorul de fizică, istorie, geografie stimulează conștient abilitatea copiilor de a extrage și folosi informație dintr-un text. De obicei, predarea e asociată cu furnizarea de planuri sau scheme de lecție, in cel mai fericit caz.

La clasele a VII-a și a VIII-a profesorul de română are de alcătuit comentarii pe marginea textelor literare cu elevi care nu au fost nicând ghidați programatic în trecerea de la gândirea concretă la cea metaforică, sugestivă, abstractă. Toată lumea se așteaptă ca acest salt să rămână în responsabilitatea copilului și este adesea confundat cu voința lui sau conștiinciozitatea personală. De aceea se adoptă învățarea unor schelete de comentarii-standard, unde copiii înlocuiesc mecanic idei preformulate de profesor.

La matematică se trage pentru examen. Foarte puțin pe ceea ce produce elasticitate, decizie, analiză și strategie în gândire. Se dau la Capacitate subiecte din ce în ce mai simple nu pentru că am ajuns proști cu toții, ci pentru că nu ai pe ce construi din spate. Doar mimetic. Copiii vin din clasele din urmă cu decalaje deja cronicizate.

  • 3. La licee, copiii buni sunt separați de ceilalți printr-un sistem național transparent de segregare intelectuală. Anturajele bune de elevi supraviețuiesc pe elitism social și unul profesional – mai rar în clase și cel mai mult în case, la meditații. Cei mai mulți copii buni abia așteaptă să termine liceul încă de la clasa a IX-a. Ei se prind cel mai repede de calitatea oamenilor din clasă, nu mai au așteptari – exact la vârsta când o laudă sau un triumf academic cât de mic face ar putea face minuni pentru traseul lor profesional încă neales. Majoritatea tinerilor termină clasa a XII-a fără să știe ce le aduce plăcere, ce chemare au, ce facultate pot alege – alta decât cea trasată de ambițiile parentale și de șantajele de tipul “am băgat atâți bani în tine…, “

Cei aruncați la licee slabe sunt făcuți “golani” și “curve” de chiar profesorii lor de clasă, uneori. Asta am auzit-o ieri de la un director de liceu care îmi e prieten. Nimeni nu mai speră mare lucru pentru ei, dar nimeni nu își asumă că, de fapt, încă din grădinițe, copiii ăștia au fost târâți orbește prin 8-10 clase, fără intervenții transformatoare de niciun fel.

Sigur, mai sunt și familiile – neimplicate, needucate, neatente, obosite, agitate etc. Nu avem voie să dăm vina pe ele. Sistemele educaționale se creează pornind de la realitatea imediată, pe măsura ei și în întâmpinarea ei; exact ca planul unei lecții – care trebuie să pornească exact de la cine e în clasă, nu de la ce scrie în Programă că ar trebui să fie în clasă. Părinții – așa cum sunt – trebuie luați sub aripa școlii, consiliați, îndrumați, responsabilizați.

Avem cel mai netrasformațional sistem de educație din Europa.

Avem, pe hârtie, standarde de lucru și deziderate extraordinare.

Avem dezbateri, evenimente pe educație o groază.

Avem organisme de control, inspectori și experți cocoțați piramidal pe umerii celuilalt, până sus de tot.

Nu avem oameni care să responsabilizeze alți oameni. Ne apărăm unul altuia nepăsarea, nerelevanța, orele de program.

Între timp, da, muncim și suntem și obosiți.”

Read more…

Cursuri și Ateliere Noi!

Great news! In February, every kid 9+ y.o. will get an opportunity to visit our new classes: Politology, Mobile Technology and Art and Architecture. All the classes will start at 3 p.m. at the thirds floor in the Campus B. Even if you do not know yet, who you want to be, the next President of America, or another genius like Steve Jobs or Zaha Hadid, you can attend our introducing classes in January and figure it out by yourself. The schedule for the classes will be announced later.
Read more…