All Posts (14)

Sort by

Femeia Curcubeu...

Dragele noastre,
 
Dintotdeauna am fost asemănate cu forța: a naturii, a dragostei, a mânușii de catifea. Am fost pictate, s-au scris poezii si romane despre noi. Cele mai frumoase versuri ne sunt închinate. Frumusețea este la feminin, blândețea, dragostea, fericirea sunt și ele la fel.
 
Și totuși aproape nimeni nu ne-a întrebat cum ne simțim, ce ne dorim și cum ne dorim.
 
De aceea, eu te întreb: Ce îți dorești cu adevărat? Cine ești TU, cea care citești aceste rânduri?
 
Am creat un chestionar, în acest sens, pe care te invit să îl completezi: https://forms.gle/wYGaZ8jAsU9aSF8J9
 
În urma răspunsurilor (și pot spune deja că nu sunt puține deloc) voi crea un workshop despre Femeia Curcubeu. Astfel, te invit să descoperim împreună forța ta, esența ta, bucuria și pasiunea de a fi și a crea liber, să atingi un echilibru în ceea ce ești și să-ți descoperi și integrezi, în armonie, toate nuanțele ființei care ești.
 
 
Citește mai multe despre eveniment aici:
 
 
Completează chestionarul aici:
 
 
Aștept cu nerăbdare părerea ta și îmi doresc să ne revedem pe 13 martie, sâmbătă, în cadrul workshopului Femeia Curcubeu.
Read more…

Continuă să Zbori...

Muzica si text: Paula Redes Voci aditionale: Lydia Moldovan Chitara acustica: Cristian Vesa Chitara electrica: Petre Lucaci Clapa: Beniamin Puscas Bass: Cristian Vesa Tobe: James Lumley Productie video: David Ardelean https://www.facebook.com/DavinArte/ Actori: Cazacu Melany, Cazacu Philip, Cazacu Timothy Inregistrare: Infinity Sound Mix/Master: Calin Ciupe Album cover: Zsolt Libus Design: Elis Biro --------------------------------------------------------------------------------

Fly on, fly on
Forget about the night and wind
You’re more precious than the birds that sing

Fly under the shadow of God
Nothing is holding you back
Uuuhuu, so fly on

Spread your wings, spread your wings
Forget about the raging sea
There’s much more to life than what you see

You’re a story that was written
Long before you knew the sky
Don’t lose hope and don’t get heavy
Because you born to fly.

Read more…

Despre educația de excelență născută din pasiune și trăirea deplină a Dorinței Inimii..., educarea corectă și completă a potențialelor, sustenabilitate, principii trăite pe viu, reziliență și vise devenite realitate! Despre cum se construieste un lucru / destin bine făcut cu adevărat, care trebuie prețuit și trăit clipă de clipă pentrut că “niciodată nu se poate ști cu certitudine până când va dura...” 😉

Un documentar a cărui veridicitate și autenticitate v-o garantez (este facut în Academia de Dans Zurich (taZ Akademie Zurich) unde am acut șansa să îi văd cum lucrează și se pregătesc cei apăruți în film - elevi și profesori - pe care îi cunosc personal si pe care i-am vazut cu ochii mei la “lucru”).

De Ziua internațională a Dansului (29.04.2020)vom organizam o proiecție online gratuită a întregului film.

 

Vizionați trailerul aici: 

The Making of a Dream, by Daniela Ambrosoli/TRAILER from Daniela Ambrosoli on Vimeo.

 

Neither should you miss the opportunity

to pose your questions to Daniela Ambrosoli,

the director of the documentary. She will be

attending a Q&A at the facebook page of 

Taskovski Film on29th April 2020 from 

7–8 pm (CET). Link to the facebook page 

of Taskovski Films: 

https://www.facebook.com/TaskovskiFilms/?ref=ts

 

Read more…

Pentru toti cei interesati, cadrul legislativ al suspendarii activitatii scolilor din urmatoarea perioada si alte demersuri publice obligatorii:

Hotarare nr. 6 Pandemie Coronavirus 2020.pdf (click si descarca)

Raport UNESCO: 300 de milioane de copii nu merg la școală din cauza epidemiei de coronavirus

Organizația Națiunilor Unite care monitorizează educația la nivel global spune că numărul copiilor care lipsesc de la școală la nivel mondial este fără precedent.

Începând de miercuri, 13 țări, inclusiv China, Italia și Japonia, au închis școlile la nivel național în efortul de a opri răspândirea virusului. Acest lucru afectează aproape 290 de milioane de elevi, a declarat UNESCO.

Cel puțin zece țări au școli închise la nivel local, dar dacă închiderile vor fi extinse la nivel național, UNESCO a spus că alte 180 de milioane de elevi nu vor merge la școală. Raportul UNESCO nu a inclus India, care a decis joi închiderea școlilor primare din New Delhi până în aprilie.

O mare parte dintre elevi provin din China, de unde a apărut epidemia. În toată țara, inclusiv în regiunile Hong Kong și Macao, peste 233 de milioane de studenți lipsesc de la școală din cauza virusului. Urmează Japonia, care are aproape 16,5 milioane de elevi.

O serie de școli din Statele Unite și-au anulat cursurile asupra coronavirusului, mulți pregătindu-se pentru o posibilă epidemie.

UNESCO va organiza o întâlnire de urgență pe 10 martie cu privire la închiderile școlilor din cauza coronavirusului. Agenția a spus că sprijină implementarea de programe și platforme de învățare la distanță, pe scară largă.

Sursa: CNBC via Digi24

Read more…
De la an la an am crescut și ne-am deschis tot mai mult către nevoile spefcifice și sustinerea profesorilor și părinților care au dorința veritabilă de a schimba ceva în sistemul de învățământ din România. Am reușit lucrul acesta și datorită susținerii voastre, pentru care vă foarte mulțumim!!!
 
Anul acesta, în plus față de bursele oferite la formările noastre obișnuite, ne dorim:
 
- să organizăm și niște programe de mentoring și susținere a profesorilor care se implică activ pe direcția schimbării paradigmei de gândire și practicilor din sistemul de învățământ de stat din România, la care să poată participa în mod gratuit.
- să oferim, în continuare în mod gratuit, unele formări online cu domnul profesor Florian Colceag (precum Ecologia Informației la care în prezent avem peste 100 de cursanți).
- să diversificăm oferta de activități și programe educaționale specifice.
- să publicăm câteva ghiduri de bune practici pe care să le distribuim în școli profesorilor în mod gratuit.
- să putem oferi tot mai multe burse pentru participare la formările noastre profesorilor care au nevoie de ele și nu își pot permite acoperirea costurilor de funcționare necesare organizării cursurilor.
 
Pentru aceasta, avem nevoie de susținerea voastră, în continuare, atât pentru diseminarea infromației cât și financiară (în limita posibilităților fiecaruia) prin virarea a 3,5% din impozitul vostru anual (pe care altfel l-ați plăti la stat). Puteți face lucrul acesta prin completarea formularului tip 230 anexat și depunerea acestuia (în original) la organul fiscal în a cărui rază teritorială aveți
domiciliul și plătiți anual taxele și impozitele, înainte de 15 martie 2020.
Vă mulțumim și vă vom ține la curent cu evoluția programelor și proiectelor noastre!
 
Echipa Învață să Zbori
Read more…

Educație cu grație...

De ce Re-DESIGN…

…pentru că DESIGN este un cuvânt „viu”, în permanentă schimbare și adaptare. În viziunea noastră, înseamnă rezolvarea inteligentă a oricărei probleme. Re-Design îți propune re-configurarea personală, pornind de la datele pe care le ai deja: oprește-te, respiră adânc, activează-ți toate simțurile (vreo 20 descoperite până acum, nu doar cele 5 învățate în școală) pentru a decela stimulii din interiorul și din afara ta, ieși din tiparele după care reacționai de obicei și încearcă o altă variantă – soluția cea mai inteligentă, optimă, care consumă minim de resurse. În final… resetează-te, pentru ca viața ta să curgă în armonie cu planeta pe care te-ai născut, cu (uni/multi)versul din care faci parte.

…pentru că fiinţa umană se naşte cu toate capacităţile, mediul şi educaţia contribuind la selectarea şi dezvoltarea anumitor talente. Auzim deseori – ba chiar și afirmăm: „nu sunt bun la matematică / desen / fizică / muzică” etc. Cauza acestei convingeri – mai mult sau mai puţin de nestrămutat – este, de cele mai multe ori, educația de tip cartezian, pe discipline separate, care a devenit modelul „clasic” de setare mentală în societatea modernă. Renunţarea la dihotomii de tipul artă / ştiinţă, raţional / spiritual, uman / real va permite manifestarea tuturor capacităților ființei umane ca întreg (în engleză, whole, de unde și termenul de holism) eliminând barierele pe care sistemele de educație clasice și societatea, în general, ni le pun.

…pentru că teoria şi practica educaţională actuală NU ţin cont suficient de substratul anatomic şi fiziologic al proceselor cognitive. Este nevoie de înțelegerea rezultatelor cercetării din neuroștiințe pentru a înțelege substratul proceselor cognitive. Este nevoie de configurarea unor medii de învățare, de resurse educaționale pentru home-/unschooling, deoarece copiii învață singuri, având nevoie doar de sprijin și de încurajare.

Neuroimagistica a confirmat faptul că creierul unui adolescent sau al unui copil prelucrează informațiile diferit în comparație cu creierul unui adult. La adult, informaţiile sunt prelucrate în cortexul frontal, zona cea mai nouă în evoluție, iar la adolescenţi şi la copii – în sistemul limbic („creierul primitiv”), situat în profunzimea creierului, și unde se nasc reacţiile instinctive – furia şi/sau teama. Maturizarea coincide cu formarea de conexiuni corticale mai strânse, reacţiile instinctive generate în nucleii amigdalieni, de exemplu, fiind temperate de cortexul frontal, unde rezidă organizarea, raţiunea, moralitatea. Un cortex frontal activ este semn de maturizare afectivă şi de inteligenţă.

Nucleii amigdalieni din sistemul limbic cerebral sunt conectaţi cu lobii prefrontali ai creierului prin circuite specializate, astfel fiind construite mecanismele neurologice ale vieţii emoţionale. Fiecare emoţie este „procesată” in anumite zone ale creierului. Aceste zone au legături directe cu sistemul limbic, ceea ce permite formarea registrului memoriei emoţionale. Memoria emoţională, stocată în hipocamp, se află şi sub influenţa sistemului neuroendocrin. Reacţiile pozitive ale neocortexului prefrontal sunt mai lente. Dar la copil se pot pregăti reacţiile emoţionale prin programe de cunoaştere a stărilor „pozitive” şi „negative”.

…pentru că suntem în stadiul în care dictonul „cunoaşte-te pe tine însuţi şi vei cunoaşte tot Universul” poate fi reconsiderat prin prisma cunoaşterii actuale. Daniel Goleman, autorul cărţii Inteligenţa emoţională, afirmă că „avem două creiere, două minţi şi două feluri diferite de inteligenţă: cea raţională şi cea emoţională”. Sugerăm că este necesară depăşirea şi a acestei etape, prin sublimarea dihotomiilor de tip raţional / emoţional într-o înţelegere mai profundă – sinergizarea trăirilor fiinţei într-un proces complet şi complex de conştientizare a valenţelor viului.

Principala cale de a te cunoaște rămâne educația. RE-DESIGN promovează conceptul de educație holistă, care stimulează dezvoltarea cât mai complexă / completă. Vrem să ne întoarcem la esențe, la autentic – în elină, „skhole” este un termen care se referă la timpul liber petrecut în discuții filosofice. Pornind de la acest concept, pe care vrem să-l adaptăm parametrilor spirituali actuali, educația holistă propune:
– abordarea holistă a cunoașterii umane, prin recorelarea științelor cu artele / filosofia / istoria;
– descoperirea / formularea / elaborarea de concepte / principii aplicabile în orice împrejurare;
– corelarea conceptelor / principiilor astfel formulate atât în medii naturale (grădină urbană, unde se practică permacultura) cât și artificiale (VR);
– descoperirea ritmului natural al fiecăruia și armonizarea cu ritmurile naturii;
– conștientizarea tuturor capacităților înnăscute, pentru dezvoltarea unei personalități cât mai complexe, capabilă să facă legături și să genereze cunoaștere. 

 

CEREHARD

(Centrul de Resurse pentru Educație Holistă al Asociației Re-Design)

"Asociația Re-Design promovează conceptul propriu de educație de tip holist – proiecte inter-, intra-, trans-, multidisciplinare și cross-curriculare, care includ activități ce se adresează tuturor vârstelor – prin intermediul CEREHARD (Centrul de Resurse pentru Educație Holistă al Asociației Re-Design), proiect-pilot educațional româno-britanic în curs de acreditare ca IBS (International British School) de tip EOTAS (Education Other Than At School). Acest concept include toate formele de frecvență – zilnică, ocazională, home și unschooling.

Toți cei înscriși în CEREHARD primesc o educație personalizată: învățarea se face natural, conform bioritmului propriu, în funcție de pasiuni și de curiozitățile manifestate, cu pauze de odihnă la libera alegere. Atunci când este nevoie, pot apela la facilitatori și mentori. CEREHARD sprijină procesul de învățare ales de către fiecare familie, prin resurse și îndrumare personalizate.

Unitatea de bază a învățării în acest proiect-pilot educațional este proiectul, fiecare proiect incluzând mai multe activități. Fiecare cursant (părinte și/sau copil) parcurge, în fiecare zi, mai multe activități, în ritmul și după posibilitățile fiecăruia. Activitățile din cadrul proiectelor acoperă toate disciplinele studiate în sistemul clasic de învățământ, dar într-o manieră corelată, holistă. Nu există delimitarea (artificială) între „real” și „uman”, între „știință” și „artă”. Toate tematicile sunt abordate în contextul general, oferind un tablou cât mai complet și complex al realității.

Am demarat, în 2017, acreditarea ca IBS (International British School) cu ajutorul PENTA (agenția britanică de acreditare care răspunde de școlile britanice din Europa de Est, Emirate și Orientul îndepărtat). În acest moment, suntem proiect-pilot româno-britanic și funcționăm pe baza avizului eliberat în ianuarie 2018.

PENTA ne va însoți pe tot parcursul existenței noastre ca școală, supervizând și sprijinind eforturile noastre de implementare a acestei alternative educaționale la nivel internațional.

CEREHARD București și-a început activitatea oficial în 15 noiembrie 2017. Cursanții și absolvenții CEREHARD beneficiază de aceleași drepturi ca orice cursant sau absolvent de școală britanică internațională. 

Taxe:

 • de înscriere și evaluare non-formală de către PENTA – 300 euro / an / familie;
 • de evaluare formală (examinare pe discipline, sub formă de test) de către PENTA, de două ori pe an  – 350 de euro / an / copil;
 • de examinare Cambridge – sunt stabilite de centrele de testare Cambridge;
 • frecvența zilnică la CEREHARD București – 1500 lei / lună / copil;
 • activități ocazionale la CEREHARD București – 160 lei / 8h (20 lei / h).

În acest moment, ne desfășurăm activitățile în Grădina Botanică din București și în mai multe laboratoare din cadrul Facultății de Biologie – Universitatea din București.

Până la 14 ani, testările PENTA și / sau Cambridge NU sunt obligatorii. Trainerii / mentorii / facilitatorii evaluează permanent copiii în timpul activităților. De două ori pe an, PENTA ne vizitează pentru a face propria evaluare, care decurge fie non-formal, pe bază de interviu, prezentare de proiecte, dialoguri cu copiii etc. fie formal, pe discipline (engleză, matematică, științe și un domeniu vocațional la alegere). Evaluarea non-formală este inclusă în taxa de înscriere, cea formală se achită separat.

Criteriile în evaluarea copiilor sunt:

 1. Numeracy (capacitatea de a folosi numere, date);
 2. Literacy (capacitatea de a citi, înțelege, povesti);
 3. ICT (information & computer technology);
 4. Vocational Education (diversele talente și manifestarea lor);
 5. Appropriate Personal and Social Development (dezvoltarea individuală și socială).

În ce privește CEREHARD, criteriile urmărite sunt:

 1. Social, spiritual, cultural and emotional welfare (dezvoltare socială, culturală și spirituală la nivel de comunitate administrată);
 2. Education plan tailored to the individual needs and abilities of the child (planul educațional personalizat pentru fiecare copil);
 3. Outcomes (rezultate)
 4. Vision, leadership & management (viziune, leadership și management)

Parcursul orientativ al unui copil înscris în CEREHARD se face conform tabelului:

3816692954?profile=RESIZE_710x

Programa britanică poate fi descărcată de aici: http://www.cambridgeinternational.org/

De asemenea, curriculum-ul britanic se poate accesa gratuit – pe keystages și pe discipline – aici: https://www.gov.uk/government/collections/national-curriculum

Manualele Cambridge pentru IGCSE și A levels se pot comanda de aici:

https://www.cambridge.org/ro/education/qualification/cambridge-international?fbclid=IwAR0PpRy3MyjcddIjXXmmirXUQU7qYXsmN0z4709Xwm7cldkRubIUCVeVFj8

Modele de teste găsiți aici – https://www.gceguide.com

 

Pentru detalii sau înscriere, vă rugăm să o contactați pe dna Adriana Brăescu (din parea As Învață să Zbori): vasileadriana@gmail.com

Pentru a vă face o idee mai clară despre aspectele administrative puteți consulta contractul tip de înscriere în această formă de învățâmânt:

Contract

 

Mult succes în nou an și fie ca toți copiii să-și găsească propria cale de a învăța, așa cum este potrivitv pentru fiecare, astfel încât să-și poată trăi Dorința Inimii și., astfel, să-și atingă potențialul maxim în viață!

 

Sursa: https://redesignngo.com/cerehard/

Read more…

Echipa Învață să Zbori vă urează

LA MULTI ANI!

SARBATORI FERICITE

și

Fie ca ANUL NOU să vă aducă multe Bucurii, Împliniri, Claritate, Încredere, Curaj și Dezvoltarea Sustenabilă pe care ne-o dorim cu toții (atât în plan profesional și social căt și în plan personal și în sânul familiei)!... 

Read more…

Ziua Internațională Fibonacci...

Celebram ziua internationala Fibonacci, reconectandu-ne, constient si asumat, cu Dorinta Inimii, aici si acum, cu ajutorul Mandalelor de Lumină, modelarii matematice fractale, Luminii (interioare ai exterioare) si a altor instrumente minunate si transformatoare...

3738335984?profile=RESIZE_710x3738336372?profile=RESIZE_710x3738337103?profile=RESIZE_710x3738337756?profile=RESIZE_710x3738338203?profile=RESIZE_710x3738334828?profile=RESIZE_710x

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3738345666?profile=RESIZE_710x3738346109?profile=RESIZE_710x3740792160?profile=RESIZE_710x

Read more…

Ne unim pentru Educație?

Acum cateva luni, Ministerul Educației a pus în dezbatere publică o nouă viziune pe educație, profund inspirată de reforma finlandeză. Autorii nu sunt membrii vreunui partid. Viziunea a fost mai degrabă criticată, nicidecum dezbătută în mod constructiv. La momentul respectiv am apreciat viziunea (redactată de tehnocrați apolitici), dar am spus răspicat că un partid ca PSD nu va implementa niciodată o viziune reformatoare pentru că interesele lui nu coincid cu creșterea standardului educațional în România. Totuși, reforma învățământului nu poate pleca decât de la o proiecție pe termen lung a arhitecturii educației, cu consecințe în modificări legislative coerente și unitare. Cârpelile care satisfac diverși actori ai sistemului și lasă mereu dezvoltarea copilului pe dinafară trebuie să înceteze.
Read more…

Sase specialisti britanici in educatie timpurie, recunoscuti pentru contributia la performanta unor institutii de invatamant prestigioase, din intreaga lume, vor oferi, timp de trei zile training gratuit educatorilor din tara noastra. Evenimentul va avea loc in perioada 6-8 noiembrie.

Astfel, in intervalul 6-8 noiembrie, la Camera de Comert si Industrie a Romaniei, va avea loc cea de-a VI-a editie a Conferintei de Educatie Timpurie. Evenimentul organizat de Fundatia Acorns, prin divizia de training First7 – Parents & Educators Coaching, se adreseaza educatorilor, invatatorilor. psihologilor, pedagogilor, ingrijitorilor si asistentilor medicali din crese, gradinite si scoli, precum si coordonatorilor responsabili cu intocmirea planificarilor pentru activitatile educationale ale copiilor cu varste intre 0 si 10 ani.

Accesul este GRATUIT pentru personalul din sistemul public de invatamant prescolar si primar.

Tema ”Tehnologie si dezvoltarea inteligentei matematice” va fi abordata pe parcursul celor 3 zile de evenimentde . Din sesiunile de training, cadrele didactice vor putea intelege mai bine nevoile de educatie ale generatiilor actuale, isi vor putea insusi strategii si seturi de activitati usor de aplicat la clasa, iar abordarea interactiva le va trezi entuziasmul si dorinta de autodepasire, atat pe plan profesional, cat si personal.

Cei 6 experti in educatie timpurie prezenti la Conferinta de Educatie Timpurie sunt:

Helen Battelley este consultant, antrenor, autor si speaker de renume international in domeniul dezvoltarii fizice si miscarii in educatia timpurie si primara. In cadrul conferintei de anul acesta, Helen va prezenta un seminar practic numit Maths Movers - cum sa inspiri invatarea matematicii folosind miscarea.

Martin Bailey este specialist in educatie prin tehnologie si organizeaza ateliere pentru copii si sesiuni de formare a personalului din invatamant, cu scopul de a „aduce curricula la viata” prin utilizarea inovatiei. In sesiunea sa, va impartasi o gama larga de activitati prin care copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 10 ani pot invata usor concepte legate de tehnologia informatiei si a comunicatiilor.

Anita Curtis este trainer si planificator calificat in domeniul educatiei timpurii. Energia si pasiunea cu care lucreaza au facut ca sesiunile ei sa fie recunoscute pe plan international. In cadrul Conferintei de Educatie Timpurie, Anita va impartasi un set de idei, strategii si solutii practice pentru a face matematica magica.

Will Hussey este unul dintre cel mai bine vanduti autori si vorbitori din domeniul educatiei.Specialistul in educatie considera ca rolul educatorilor este de a stimula aspiratiile copiilor, talentele si pasiunile lor. In cadrul sesiunii de la Bucuresti, Will va incuraja gandirea creativa a educatorilor prin activitati fizice si spirit de aventura, pentru a crea un act educational performant si placut.

Ali McClure este autor, profesor-instructor, consultant in educatia timpurie, coordonator educational pentru copiii cu nevoi speciale si mama a trei baieti adolescenti. In cadrul Conferintei de Educatie Timpurie, Ali va prezenta conceptul de Sticky Maths - invatarea care se lipeste si va oferi exemple de activitati practice care fac matematica memorabila si semnificativa.

Pamela Mundy este consultant, speaker, autor reputat in domeniul educatiei timpurii si colaboreaza in calitate de expert international cu numeroase organizatii internationale. In viziunea acesteia, rolul scolilor este de a le asigura copiilor un mediu fara bariere, iar sesiunea sa va fi concentrata pe dezvoltarea abilitatilor de gandire creativa si pe invatare bazata pe cercetare si testare.

Dupa ce editiile anterioare au abordat subiecte precum: educatia pozitiva, inteligenta emotionala sau impactul mediului in procesul educational, prin tema de anul acesta, organizatorii isi propun sa completeze pregatirea cadrelor didactice pentru formarea unor generatii ce vor cunoaste succesul, atat pe plan profesional, cat si personal.

Anul acesta, pentru prima data, Conferinta de Educatie Timpurie se organizeaza si intr-un oras din afara Bucurestiului, la Suceava, pe 9 noiembrie. Cu sprijinul Casei Corpului Didactic Suceava, al Inspectoratului Scolar Suceava si al Liceului Filadelfia va fi oferit training gratuit unui numar de peste 250 de educatori din regiune. Sesiunile vor fi sustinute de Anita Curtis si de Helen Battelley.

FIRST7 Parents & Educators Coaching este primul centru pentru educatie timpurie din Romania dedicat dezvoltarii armonioase a copilului si oferirii sprijinului corespunzator educatorilor, parintilor si celor implicati in procesul de crestere si educare a acestuia, de la nastere si pana la 10 ani.

 

Sursa articol: Wall-Street.ro

Sursa foto: shutterstock

Read more…

Joi, 24 octombrie 2019 a avut loc evenimentul care marchează finalizarea proiectului „Acces la educație incluzivă de calitate pentru copiii CES cu deficiențe auditive și vizuale (EDU-CES)”. În cadrul acestui eveniment echipa de proiect a prezentat cele 4 propuneri de politici publice alternative elaborate în cadrul proiectului și aflate încă, în curs de ajustare.

Mulțumim participanților pentru prezență și implicarea în discuția despre cum putem contribui la crearea unor școli mai incluzive.

Mulțumim pentru găzduire colegilor de la „Fundația Dreptul la Educație”.

__________________________________________________________________________

Propunerile principale ale Asociației Învață să Zbori, în cadrul dezbaterii publice, au fost (pe scurt) următoarele:

- Stimularea, promovarea și implementarea unui sistem de învățământ de calitate, în general, care să urmărească o abordare individualizată nevoilor și trăsăturilor specifice fiecărui copil în parte. Într-un astfel de context și nevoile educaționale speciale ale anumitor categorii de copii (CES) ar putea fi, cu mai mare ușurință și succes, realizate în cadrul unei clase din învățământul de masă.

- Scăderea numărului de copii dintr-o clasă, pentru ca profesorii și învățătorii să se poată ocupa efectiv de fiecare dintre aceștia în mod corespunzător.

- Legalizarea și reglementarea Homeschooling-ului, în sistemul de învățământ din România, pentru ca și acei copii cu CES, ai căror părinți ar prefera să opteze pentru o astfel de formă de școlarizare, (cu obligativitaea îndeplinirii anumitor condiții de calitate a actului eduațional și de socializare) să poată învăța în mod legitim și recunoscut de Ministerul Învățământului. Astfel sistemul ar putea totodată fi degrevat de un anumit procent de elevi cu cerințe educaționale speciale (nu neapărat dizabilitate).

- Schimbarea paradigmei de gândire cu privire la copiii cu cerințe educaționale speciale (CES) din paradigma dizabilității, în aceea a dublei-excepționalități și/sau supradotării (pe anumite direcții de abilitate, nerecunoscute și ne luate în considerare de sistemul clasic de învățământ).

- Flexibilizarea curriculumului național și birocrației impuse de sistem, astfel încât profesorii și învățătorii să aibă mai multă libertate de acțiune și abordare a procesului educațional (corelat cu punctele menționate mai sus)..

- Înlocuirea sistemelor de evaluare și notare cantitativă și formală cu unele de evaluare calitativă și reală, cu accent pe proiectele practice și de grup care conduc la utilizarea abilităților specifice fiecărui elev în parte, la cooperare și la rezultate practice clare și concrete ce pot fi evaluate calitativ. Acest punct are drept obiectiv concentrarea pe dezvoltarea de abilități și competențe reale ale elevilor, în schimbul notelor și diplomelor formale, într-un context de sistem educațional afectat puternic de analfabetismul funcțional al absolvenților.

- Oferirea de condiții reale pentru formarea, dezvoltarea și menținerea la niște standarde profesionale înalte a cadrelor didactice, atât în cadrul formării inițiale a acestora, cât și pe întreg parcursul desfășurării activității lor profesionale.

__________________________________________________________________________

• Titlul proiectului: „Acces la educație incluzivă de calitate pentru copiii CES cu deficiențe auditive și vizuale (EDU-CES)”
• Cod SMIS 112080
• Beneficiar: Asociația C4C - Communication for community
• Obiectivul/Scopul proiectului: Optimizarea proceselor decizionale ce vizează serviciile educaționale destinate copiilor cu cerințe educaționale special (CES) prin creșterea capacității organizațiilor neguvernamentale de a se implica în acțiuni de formulare și promovare de propuneri alternative la politicile publice initiate de Guvern. Dezvoltarea de rețele și parteneriate între societatea civilă și factorii instituționali în vederea derulării de activități de advocacy, pentru îmbunătățirea accesului la educație pentru copiii CES cu deficiențe senzoriale.
• Data de începere și perioada de implementare a proiectului:
aprilie 2018 – octombrie 2019
• Obiectivele specifice și rezultatele proiectului:
- 45 reprezentanți ai C4C și ai altor ONG-uri instruiți în domeniul elaborării și monitorizăriipoliticilor publice și în activități de advocacy;
- o analiză privind accesibilitatea și calitatea serviciilor educaționale furnizate în România copiilorcu dizabilități de tip vizual și/sau auditiv;
- un studiu comparativ privind politicile publice existente în statele europene;
- 4 propuneri de politici publice alternative elaborate și promovate;
- rețeaua EDU-CES, destinată promovării accesului la educație de calitate și fără bariere pentru copii cu cerințe educaționale speciale (din care fac parte 50 organizații membre);
- 8 consultări regionale de elaborare a propunerilor de politici publice alternative organizate cuparticiparea reprezentanților ONG-urilor și ai instituțiilor competente;
- un eveniment național de promovare a propunerilor de politici publice alternative organizat lanivel central cu participarea reprezentanților ONG-urilor și ale instituțiilor competente;
- 3 propuneri de politici publice alternative, acceptate la nivelul Ministerul Educației Naționale și/sau al Parlamentului.
• Valoarea proiectului: 693.255,50 lei din care 679.390,39 lei finanțare nerabursabilă U.E.
• Proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020

Mai multe detalii despre proiect pe: http://www.c4c.ro/…/acces-la-educatie-incluziva-de-calitat…/

Mulțumim, Asociaţia C4C - Communication for Community pentru invitație, îi felicităm pentru inițiativă și dorim mult succes în continuare proiectului!!!

3684214090?profile=RESIZE_710x3684215641?profile=RESIZE_710x3684214640?profile=RESIZE_710x3684230850?profile=RESIZE_710x3684217219?profile=RESIZE_710x3684232295?profile=RESIZE_710x3684236161?profile=RESIZE_710x3684233599?profile=RESIZE_710x3684236622?profile=RESIZE_710x

Read more…
“Cât progres se datorează creșterii și dezvoltării naturale? Cât progres vine odată cu programul educațional al școlii?”, scrie Oana Moraru, pedagog și fondator de școală privată, într-un text în care avertizează că școala românească este un “sistem nemonitorizat și necontrolat de funcții de feed-back”.

Se dau la Capacitate subiecte din ce în ce mai simple nu pentru că am ajuns proști cu toții, ci pentru că nu ai pe ce construi din spate. Doar mimetic. Copiii vin din clasele din urmă cu decalaje deja cronicizate“, susține aceasta.

Textul Oanei Moraru, publicat pe contul său de Facebook:

“Știu că suntem toți la treabă în clase și că, într-o măsură sau alta, toți muncim, tragem, obosim.

Rareori însă – într-un sistem nemonitorizat și necontrolat de funcții de feed-back – munca asta la clasă are și caracter trasformațional, cuantificabil. Nu știm ce progrese fac în școli copiii noștri. Cât progres se datorează creșterii și dezvoltării naturale? Cât progres vine odată cu programul educațional al școlii? Câtă creștere din mediile informale, online sau academice plătite, prin meditații acasă?

Din ce văd eu, este așa:

 • 1. Copiii care intră în grădinițe și clase primare cu probleme de atenție, vocabular sărac, coordonare motrică fină și grosieră slabe, logică dezorganizată, ies din școli și grădinițe tot cu probleme de atenție, tot cu decalaje în limbaj, cu stângăcii motrice, cu pași logici incipienți în gândire.

Ce intră slab iese slab. Ce intră de top iese de top. Ce intră cu mari dificultăți iese și mai etichetat, învinovățit, rușinat. Cu ceva excepții și pedagogi cu har care nu au însă impact generalizat pe media copiilor dintr-o comunitate sau alta. Și nici putere de a-și propaga bunele practici către ceilalți profesori.

 • 2. Copiii care intră la gimnaziu cu probleme de scriere corectă ajung să termine bacalaureatul tot cu probleme de scriere. Cei care citesc mecanic după ciclul primar nu mai sunt niciodată învățați să lucreze cu textul. Rareori profesorul de fizică, istorie, geografie stimulează conștient abilitatea copiilor de a extrage și folosi informație dintr-un text. De obicei, predarea e asociată cu furnizarea de planuri sau scheme de lecție, in cel mai fericit caz.

La clasele a VII-a și a VIII-a profesorul de română are de alcătuit comentarii pe marginea textelor literare cu elevi care nu au fost nicând ghidați programatic în trecerea de la gândirea concretă la cea metaforică, sugestivă, abstractă. Toată lumea se așteaptă ca acest salt să rămână în responsabilitatea copilului și este adesea confundat cu voința lui sau conștiinciozitatea personală. De aceea se adoptă învățarea unor schelete de comentarii-standard, unde copiii înlocuiesc mecanic idei preformulate de profesor.

La matematică se trage pentru examen. Foarte puțin pe ceea ce produce elasticitate, decizie, analiză și strategie în gândire. Se dau la Capacitate subiecte din ce în ce mai simple nu pentru că am ajuns proști cu toții, ci pentru că nu ai pe ce construi din spate. Doar mimetic. Copiii vin din clasele din urmă cu decalaje deja cronicizate.

 • 3. La licee, copiii buni sunt separați de ceilalți printr-un sistem național transparent de segregare intelectuală. Anturajele bune de elevi supraviețuiesc pe elitism social și unul profesional – mai rar în clase și cel mai mult în case, la meditații. Cei mai mulți copii buni abia așteaptă să termine liceul încă de la clasa a IX-a. Ei se prind cel mai repede de calitatea oamenilor din clasă, nu mai au așteptari – exact la vârsta când o laudă sau un triumf academic cât de mic face ar putea face minuni pentru traseul lor profesional încă neales. Majoritatea tinerilor termină clasa a XII-a fără să știe ce le aduce plăcere, ce chemare au, ce facultate pot alege – alta decât cea trasată de ambițiile parentale și de șantajele de tipul “am băgat atâți bani în tine…, “

Cei aruncați la licee slabe sunt făcuți “golani” și “curve” de chiar profesorii lor de clasă, uneori. Asta am auzit-o ieri de la un director de liceu care îmi e prieten. Nimeni nu mai speră mare lucru pentru ei, dar nimeni nu își asumă că, de fapt, încă din grădinițe, copiii ăștia au fost târâți orbește prin 8-10 clase, fără intervenții transformatoare de niciun fel.

Sigur, mai sunt și familiile – neimplicate, needucate, neatente, obosite, agitate etc. Nu avem voie să dăm vina pe ele. Sistemele educaționale se creează pornind de la realitatea imediată, pe măsura ei și în întâmpinarea ei; exact ca planul unei lecții – care trebuie să pornească exact de la cine e în clasă, nu de la ce scrie în Programă că ar trebui să fie în clasă. Părinții – așa cum sunt – trebuie luați sub aripa școlii, consiliați, îndrumați, responsabilizați.

Avem cel mai netrasformațional sistem de educație din Europa.

Avem, pe hârtie, standarde de lucru și deziderate extraordinare.

Avem dezbateri, evenimente pe educație o groază.

Avem organisme de control, inspectori și experți cocoțați piramidal pe umerii celuilalt, până sus de tot.

Nu avem oameni care să responsabilizeze alți oameni. Ne apărăm unul altuia nepăsarea, nerelevanța, orele de program.

Între timp, da, muncim și suntem și obosiți.”

Read more…

Cursuri și Ateliere Noi!

Great news! In February, every kid 9+ y.o. will get an opportunity to visit our new classes: Politology, Mobile Technology and Art and Architecture. All the classes will start at 3 p.m. at the thirds floor in the Campus B. Even if you do not know yet, who you want to be, the next President of America, or another genius like Steve Jobs or Zaha Hadid, you can attend our introducing classes in January and figure it out by yourself. The schedule for the classes will be announced later.
Read more…